Voksskraper

Alt du trenger å vite om voksskrapere for snowboard og ski

Når det gjelder vedlikehold av snowboard og ski, er det avgjørende å smøre på et godt lag med voks for å optimalisere ytelsen i bakken. Et av de viktigste verktøyene i denne prosessen er voksskraperen. Disse skraperne brukes til å fjerne overflødig voks fra undersiden av snowboardet eller skiene etter påføring. Nedenfor kan du lese hvordan du bruker en voksskrape. Hvis du har spørsmål om smøring eller sliping av snowboard eller ski, er du velkommen til å kontakte oss.

wax schraper

Hva er funksjonen til en voksskrape?

Voksskraperen er utviklet for å fjerne overflødig voks fra underlaget på snowboard og ski etter at voksen er påført og avkjølt. Ved å skrape bort overflødig voks blir underlaget på snowboardet eller skien glatt og jevnt, noe som forbedrer glideevnen og gir bedre kontroll på snøen.

Hvilke forskjellige voksskraper finnes det?

I utgangspunktet finnes det tre forskjellige skrapere for å skrape bort overflødig voks fra snowboardet.

 1. Voksskraper iplast: Plast skraper er sannsynligvis det mest brukte og allsidige alternativet for å fjerne overflødig voks. Voksskraperne finnes i forskjellige tykkelser og stivheter, slik at du kan velge den som passer best til dine behov. Plastskraperne er slitesterke, enkle å bruke og egner seg for både nybegynnere og erfarne vedlikeholdsarbeidere. Tykkelsen på voksskraperne i plast kan variere mellom 3 og 5 mm.
 2. Voksskraper i aluminium: Aluminiumsskraperne er kraftigere og skarpere enn plastskraperne, noe som gjør dem mer effektive til å fjerne gjenstridige voksrester. De brukes ofte til grundigere grunnrengjøring og presisjonsarbeid. Aluminiumsskraperne er imidlertid mindre tilgivende enn plastskraperne, og det krever mer erfaring å bruke dem riktig for å unngå skader på overflaten. Når du begynner å vokse selv, anbefales det at du starter med en plastskrape for å unngå skader på beltene.
 3. Skraper for snowboard og ski: Det finnes egne skraper for snowboard og ski som tar hensyn til de ulike størrelsene og formene på underlaget. Disse skraperne er ofte litt bredere enn standardskraperne og har en ergonomisk utforming som gjør det lettere å dekke hele bredden av underlaget når du skraper.

Hvordan bruke voksskraper

Bruk av voksskraper krever en viss form for teknikk for å sikre at du ikke skader underlaget på snowboardet eller skiene. Her er de generelle trinnene du bør følge:

 1. Påfør voks: Etter at du har rengjort underlaget på snowboardet eller skiene, påfører du voks jevnt over hele overflaten ved hjelp av et voksjern.
 2. La voksen avkjøles: La voksen avkjøles og herde helt før du begynner å skrape. Dette sikrer at voksen fester seg godt til underlaget og er lettere å fjerne.
 3. Begynn å skrape: Ta en voksskrape og hold den fast med begge hender med tommelen mot deg. Plasser skrapen i en vinkel på ca. 45 grader i forhold til underlaget, og skyv skrapen over overflaten med jevnt trykk, fra spissen til halen på snowboardet eller skiene.
 4. Gjenta ved behov: Gjenta skrapeprosessen til all overflødig voks er fjernet fra underlaget og det føles glatt og jevnt.
 5. Rengjør skrapen: Tørk av eventuelle voksrester fra skrapen med en klut eller børste før du oppbevarer den, for å unngå at voksrester samler seg opp og hindrer neste bruk.

Nyttige tips for bruk og vedlikehold av voksskraperen

 • Velg riktig skrape: Velg en skrape som passer til ditt nivå og din erfaring, samt til snowboard- eller skibruken.
 • Bruk etlett trykk: Begynn med et lett trykk mens du skraper, og øk om nødvendig trykket gradvis for å unngå skader på underlaget.
 • Bruk flere skrapere: Det kan være nyttig å ha flere skrapere med ulik tykkelse og stivhet for ulike fartsstoffer og forhold.
 • Vedlikehold voksskraperne: Hold voksskraperne rene og fri for voksrester for å sikre optimal ytelse og forlenge verktøyets levetid.
 • Hold voksskraperne skarpe: Hvis du bruker en plastskrape, vil du oppdage at den blir mer effektiv med tiden. Dessuten blir vinkelen på skrapen langsomt sløv etter hvert som den brukes, akkurat som en stålkant på ski eller snowboard. En voksskrape i plast kan slipes ved behov.

wax schrapers

Bestill voksskraper på nettet

Fartsskraperen er et uunnværlig verktøy for vedlikehold av snowboard og ski, slik at du effektivt kan fjerne overflødig farts for optimal glid i bakken. Bestill en god voksskrape i nettbutikken vår, så kan du være i gang allerede dagen etter. I nettbutikken vår finner du et stort utvalg av artikler for vedlikehold av snowboard fra merker som Holmenkol og Oneball. Leter du etter et komplett voks- eller slipesett? Da er Sideways stedet å være!